+ SIVUT +

torstai 24. maaliskuuta 2016

Pipo


Sain joku aika sitten aimo läjän Novitan jo tuotannosta postunutta Otava-lankaa, joka on 65% villaa ja 35% kierrätysvillaa, eli ihan 100% villalankaa! Olen tätä joskus kädentaitomessuilta haalinut ja se on ollut kyllä ihan lempparilanka, joka taipuu hyvin moneen. Väritkin on kivan elävät.

Väreistä minulla oli ollut ennestään jo kaikkia muita paitsi tätä vihreää, joka oikein huusi päästä pipoksi. Mulla oli selkeä visio siitä millaisen pipon itselleni teen ja innoissani tikuttelinkin sen parissa illassa valmiiksi, vaikka mies naureskelikin että mihin tarvitsen vielä yhden pipon.


Piposta tuli tosi kivan tuntuinen ja todellinen onesize, joka oli hyvännäköinen niin yksivuotiaalla kuin aikuisellakin. Itse en sitten kuitenkaan jotenkin pitänyt sitä itseni tyylisenä, joten pipon sai meidän neljä vuotta täyttävä tirppana, josta tulee pipo päässä mieleen ihan joku Muumilaakson asukki! Myös kohta kuusivuotiaalle esikoiselle aion tehdä samanlaisen eri värissä. Tytöillä on aika paljon pipoja, mutta tämä on niistä kyllä ylivoimaisesti onnistunein, sillä se on näyttänyt tosi kivalta kaikkien takkien ja haalereiden kanssa!


Tässäpä pipoon ohje, joka on kirjoitettu vähän epämääräinen, mutta kyllä sitä seuraamalla pitäisi pipo tulla! Koska pipo joustaa, se menee ainakin meidän perheessä niin yksi- kuin viisivuotiaallekin. Kuvan malli on nelivuotias. Lanka on siis Novitan Otavaa jota ei enää myydä, mutta mikä tahansa keskiverto sukkalangan paksuinen lanka lienee hyvä. 

Luo sukkapuikoille nro 3,5 tai 4 120 silmukkaa. Neulo suljettuna neuleena 2o 2n noin 10cm. Ota sitten käyttöön sukkapuikot nro 6 ja jatka niillä neuloen 1 o 1n. Vaihtokerroksella neulo aina 2o silmukat yhteen (eli 1o, 1n, 2o yhteen, 1n, 1o, 2n yhteen jne…). Silmukoita jää kerroksen jälkeen 90. Neulo paksummilla puikoilla pipo sopivan korkuiseksi. Tämä selviää parhaiten sovittamalla.

Jaa silmukat sitten tasan kahdelle pienemmälle puikolle eli 45 kummallekin. Käännä työ nurin ja aloita päättely: Neulo kahdelta puikolta yhtä aikaa, eli ota aina molemmilta puikoilta silmukat ja neulo ne yhteen. Edetessäsi päättele työ samalla ylivetäen, eli neulo molempien puikkojen ensimmäiset silmukat yhteen, sitten seuraavat ja tee ylivetokavennus. Toista tätä niin kauan että silmukat loppuvat. Vedä lanka viimeisen silmukan läpi, kiristä ja katkaise, mutta jätä se melko pitkäksi.

Ota sitten virkkuukoukku tai neula ja pujottele lanka päättelysilmukoita pitkin toiseen päähän ja kiristä kunnolla, niin että saat pipon yläreunan niin suppuun kuin mahdollista. Päättele lanka huolellisesti, ettei suppu lähde löystymään.

Ja ta-daa, pipo on valmis!


Saatan seuraavaa pipoa ottaessa ottaa vielä vähän havainnollistavia vaihekuvia, koska olen niin huono selittämään sanoin tekovaiheita. Itsehän en käytä koskaan neulessa ohjeita ja tästä syystä useattermit ovat minulta vähän hukassa. Olisi kuitenkin kiva kuulla jos joku saa tällä ohjeella ihan oikean valmiin pipon!

<3 Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti